• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Het belang van balans

Het belang van balans

Voor een mooie siertuin en een productieve moestuin zijn veel aspecten van belang, zoals de standplaats van de plant, de bodemgesteldheid, de infectiedruk en de verzorging van de planten. Een schaduwplant zal het niet goed doen in de volle zon. Een tekort aan voedingsstoffen of vocht verzwakt de plant, een te compacte bodem bemoeilijkt de wortelontwikkeling, ongedierte veroorzaakt vraatschade en ook schimmels kunnen de plant aantasten. Planten hebben dus altijd te maken met stressfactoren die de vitaliteit en de gezondheid van de plant bedreigen. Een plant die goed in balans is met zijn omgeving is beter in staat zich te verweren tegen stress en zal zich snel herstellen. Bij Pireco streven we naar weerbare planten die goed bestand zijn tegen een stootje.

Biodiversiteit

Biodiversiteit in de tuin is goed om de tuin in balans te houden: Verschillende plant- en diersoorten ondersteunen elkaar, nuttige insecten helpen bij het in toom houden van schadelijke insecten. Een goede wisselwerking tussen de plant, de bodem en de omgeving leidt tot een tuin waar we elke dag van kunnen genieten!
Schadelijke insecten en larven kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden. Het is dan ook een goed idee om een mezenkast, een vleermuizenkast, een insectenhotel en/of een egelhuis in de tuin te hebben: Mezen voorkomen rupsenplagen, vleermuizen houden de vliegende insecten onder controle, een insectenhotel biedt onderdak aan nuttige insecten in de tuin en egels zijn gek op insectenlarven, zodat vraat aan plantenwortels en bovengrondse plantendelen beperkt blijft.
Door vlinders en bijen naar de tuin te lokken bevorder je de bestuiving en vruchtvorming, zodat je een betere opbrengst uit je moestuin krijgt. Het inzaaien van bloemenmengsels die vlinders en bijen aantrekken helpt daarbij. Pireco heeft daarvoor de ideale bloemenmengsels in het assortiment.

Balans

Er zijn verschillende vormen van evenwicht (zie de afbeelding): In een stabiele evenwichtssituatie (links) gaat de knikker wel heen en weer rollen na een duwtje, maar uiteindelijk komt hij altijd weer terug op zijn uitgangspositie. Is de situatie iets minder stabiel, zoals in het middelste plaatje, dan kan de knikker een klein zetje wel opvangen. Bij een hardere duw zal de knikker van de berg rollen en niet terugkeren op zijn beginpositie. Bij een instabiel evenwicht (rechts) rolt de knikker na een klein duwtje al van de berg af. Het kost dan heel veel moeite om de knikker terug op de berg te krijgen.
En zo is het met planten ook: Een plant in een stabiel evenwicht merkt wel iets van een bedreiging, zoals insectenvraat of een schimmel op het blad, maar de plant is weerbaar en zal zich vrij snel herstellen. Die situatie willen we bereiken met onze Pireco producten: weerbare planten die goed bestand zijn tegen een stootje en zich snel kunnen herstellen.