De buxusmot is een uitheemse rupsensoort die sinds een aantal jaren zijn opmars maakt in Nederland. Het is een kleine zwart-witte vlinder met een spanwijdte van 3 tot 4 centimeter. De schade wordt veroorzaakt door de rupsen van de buxusmot. De buxusrupsen hebben een zwarte kop en een fel groen-geel lichaam. Naarmate de rups ouder wordt, wordt zijn kop volledig zwart. De rupsen variëren in grote tussen de 2 en 4 centimeter en hebben een zeer goede schutkleur, je moet daarom goed zoeken!
De schade doet zich voor in de vorm van vraatschade aan het blad. Je herkent schade door de buxusrups door droge, dorre plekken in de buxus. Droge en dorre plekken kunnen meerdere oorzaken hebben. Om er zeker van te zijn dat het om de buxusrups gaat trek je de buxus open. Wanneer je spinsels, uitwerpselen en de rupsen aantreft weet je dat de schade veroorzaakt is door de buxusmot.
De buxus voedt zich aan de bladeren. In een periode van enkele weken kan er soms al flinke schade optreden. Per jaar doen zich meerdere generaties voor, zonder maatregelen kunnen de aantallen gedurende de zomer sterk toenemen. Controleer de buxus daarom al in het voorjaar op de aanwezigheid van de motten en rupsen en neem tijdig maatregelen!
Met Pireco Bladinsecten pak je de plaag op een natuurvriendelijke manier aan. Pireco Bladinsecten wordt opgenomen door de buxus. Met het verhogen van haar weerbaarheid zal door deze opname de Buxus als het ware een eigen afweersysteem ontwikkelen. De buxusmot verdwijnt, omdat de plant niet langer meer aantrekkelijk is voor de mot. Andere insecten zoals bijen zullen er geen last van hebben. Op deze natuurlijkvriendelijke wijze zal de overlast en schade vanzelf verdwijnen. Belangrijk is om de buxus, en vooral de plekken waar de rupsen aanwezig zijn, met een plantenspuit druipnat te spuiten.
Omdat de buxusmot meerdere generaties heeft en buxusmotten uit omliggende buxusstruiken kunnen komen, is het aan te raden om regelmatig de buxusplanten te controleren en wanneer nodig de behandeling te herhalen.