De sallandkever zorgt voor schade aan je gazon en je haag en kan een echte plaag worden. Maar hoe herken je de sallandkever? Het is een kever met een lengte tot 1 centimeter. De sallandkever heeft een zwart hoofd met roodbruine dekschilden. Hij is voornamelijk te vinden in gras en onder hagen zoals die van de beuk. De kever voedt zich met de blaadjes van een beuk. De larve of engerling van de sallandkever voedt zich met de wortels en is dus moeilijker zichtbaar.
De engerling van de sallandkever leeft 2 jaar in de bodem voordat deze zich gaat verpoppen tot de sallandkever. In tegenstelling tot de engerling van de meikever en de rozenkever is de engerling van de sallandkever niet gevoelig voor koude tempraturen. Daardoor eet deze dus het hele jaar. Hierdoor kan er ook het hele jaar schade aan het gazon of aan de haag ontstaan. De volwassen sallandkever komt van juni tot augustus uit de grond en is rond 14:00 uur ’s middags het meest actief. In deze periode zal de kever ook haar eitjes afzetten.
Om schade te voorkomen is het goed om in de periode juni tot augustus je gras en hagen te beschermen door deze weerbaar en onaantrekkelijk te maken. Dit kun je doen door je gazon met Pireco Grasinsecten te behandelen en je haag met Pireco Bodeminsecten. Deze middelen maken de plant onaantrekkelijk waardoor de engerlingen de plant zullen mijden en er niet meer van eten. Daarnaast helpen deze producten de plant te herstellen en nieuwe wortels aan te maken.
Voor een goed resultaat is het nodig de behandeling 3x te herhalen met een interval van 3 weken. Hierdoor bouwt de plant weerbaarheid op en zal deze de aanval van de engerling beter kunnen weren.
Pireco bestaat uit een specifiek werkend, natuurlijk kruidenmengsel en is veilig voor mens, dier en milieu. Het middel wordt opgenomen door de wortels of de bladeren van de plant en versterkt het afweersysteem. Goedgekeurd voor de biologische tuin.